You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Proje Bilgisi

Bölge: İstanbul, Türkiye

İSKİ’nin Baltalimanı’nda 1997 yılında hizmete aldığı Baltalimanı Ön Arıtma Tesisinin Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine dönüştürülmesi projesinde 2017’de inşaatına başlanan tesis kapsamında Türkiye’de ilk defa uygulanan yumurta kesitli 6 adet betonarme Çürütme Tankı inşa edildi. Tesiste günde 44 bin Nm3 biyogaz üretilecek.

1997 yılında hizmete alınan ve Kâğıthane, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer ilçelerinin atıksuyunun arıtıldığı mevcuttaki Baltalimanı Atıksu Ön Arıtma Tesisi günde ortalama 600.000 m3 (2 milyon 400 bin eşdeğer nüfus) debideki evsel atıksuyun işlendiği bir tesisti. Mevcut ön arıtma üniteleri, yeni yapılan tesis işletmeye alındıktan sonra da çalışmaya devam edecek. Yeni yapılacak tesis kapsamında mevcut ön arıtma üniteleri çalışmaya devam ederken günde 1.296.000 m3 kapasiteli ön arıtma üniteleri, günde 600.000 m3 kapasiteli Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi (A Prosesi) ve günde 960.000 m3 kapasiteli A Prosesi çöktürme havuzları inşaa edildi.

Tesise sahil kuşaklama tünelinden (-11,94 m) ve Cendere tünellerinden (- 7,70 m) gelen atıksu, Ön Arıtma Ünitelerinden geçecek ve Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi ile arıtılacak. Tesisten çıkan arıtma çamuru, çürütme tanklarında çürütüldükten sonra susuzlaştırılacak ve katı madde oranı %45 olacak şekilde kurutularak uzaklaştırılacak.

Türkiye’de ilk defa bu projede uygulanan yumurta kesitli çürütücüler verimliliğin daha yüksek olması sebebiyle tercih edildi. Her bir adedinin hacmi 10.000 m3 olan 6 adet çürütücü, tasarımı itiariyle etkili bir karıştırma ile proses kontrolü sağlayarak verimliliği arttırmakta. 20 günlük bir bekleme süresi olan bu işlemlerle günde toplam 44.000 Nm3 biyogaz üretiliyor.

Gereksinimler

Türkiye’de ilk defa yumurta kesitli olarak inşaa edilen çürütücü tankların geometrik formasyonu ve yüksekliği projenin en zorlayıcı bölümüydü. Bu eşsiz uygulamanın gerçekleştirilebilmesi adına PERI uzmanlığından faydalanılarak en uygun iskele ve kalıp sistemleri kullanıldı. Kalıp sistemlerini dış bölgede destekleyen PERI UP İskele Sistemi’nin kolay, güvenli ve fonksiyonel yapısı tesisin inşaasında anahtar bir rol oynadı.

Müşteri

KUZU Toplu Konut İnşaat A.Ş

Müşteri Avantajları

Zaman yönetiminin böylesi kritik, geometrik formasyonun bu denli zorlayıcı olduğu Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesi PERI’nin geniş ürün kataloğu sayesinde tamamlandı. Klasik yöntemlerle inşaatı mümkün olmayan yumurta kesitli çürütücülerin inşaatı VARIO GT24 ve SCS tırmanır kalıp sistemleri ile mümkün kılındı.

Şafak Kıyı
Şantiye Şefi

Arıtma sektörü başta olmak üzere toplu konut projelerinde de dünyada marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen KUZU Toplu Konut İnşaat A.Ş.’nin yapımını üstlendiği Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesinde kalıp ve iskele sistemlerinde PERI Kalıp ve İskeleleri firmasıyla çalıştık. Klasik yöntemlerle yapılması mümkün olmayan yumurta kesitli çürütücü tankların inşaatını VARIO GT24 ve SCS tırmanır kalıp sistemleri sayesinde başardık. Projemiz kapsamında yapım olarak bizleri en çok zorlayan yapı, çürütücü tankları oldu. Yapının başlangıcından sonuna kadar 9 farklı kalıp tipi kullandık. Bu kalıp sistemlerini dış bölgede PERI UP İskele Sistemi, iç bölgede ise Tırmanır SCS Sistemiyle destekleyerek tamamladık. Özellikle yapının geometrik formasyonu ve yüksekliğinden kaynaklı her ilerleme aşamasında PERI UP İskele Sisteminin kolay, güvenli ve fonksiyonel olmasından memnun kaldığımızı belirtmek isterim. Bu zorlu projede başlıca mühendislik ve kalıp sistemlerinin sahadaki tatbiki konusunda vermiş olduğu desteklerinden dolayı PERI Kalıp ve İskeleleri ailesine teşekkürlerimi sunarım.

PERI çözümü

Yapının göze çarpan yumurta kesitli çürütücü tanklarının inşaatı klasik yöntemlerle mümkün değilken VARIO GT24 ve SCS tırmanır kalıp sistemleri ile mümkün kılındı. Yapının özgün tasarımı bir çok farklı PERI çözümü ile deseklenerek tamamlandı.

Projenin Çökertme Havuzları, Giriş Transfer Yapısı ve Havalandırma Havuzu Perdelerinde PERI TRIO Perde Kalıp Sistemi (400 m2); Giriş Transfer Yapısında VARIO VT20K Perde Kalıp Sistemi (150 m2); Ofis Binaları ve Havuz Kanallarında PD8 İskele Sistemi (1200 m2 h=6 m yüksekliğinde); Giriş Transfer Yapısında PERI UP İskele Sistemi (750 m2 h=40 m) ve tesisin en göze çarpan yapısı Yumurta Kesitli Çürütücüde VARIOKIT Dairesel Perde Kalıp Sistemi (2000 m2), VARIO GT 24 Perde Kalıp Sistemi (1000 m2), SCS Sistem Tırmanır Konsollar (2 Takım) ve PERI UP İskele Sistemi (4 Takım) kullanıldı.